dilluns, 30 de gener del 2012

La Societat Genealògica d'Utah (EUA) digitalitza 100.000 documents de la Noguera

24.1.2012

Family Search ha digitalitzat els documents d'interès genealògic que es conserven a l'Arxiu Comarcal de la Noguera.

Des de l'any 2005, per mitjà d'un conveni signat entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Societat Genealògica d'Utah (EUA), s'està duent a terme el projecte de digitalitzar una part important dels fons documentals que es conserven als arxius de la Generalitat de Catalunya.

Aquest projecte va començar a l'Estat espanyol l'any 1975 i té unes motivacions religioses, ja que l'objectiu de l'ordre dels mormons és crear un arxiu colossal on reunir la història familiar de la humanitat, per mitjà de la cerca genealògica.

L'any 2011 es va iniciar el projecte a l'Arxiu Comarcal de la Noguera, que va consistit en la digitalització dels documents de més de 100 anys de les sèries d'interès genealògic, com són els padrons d'habitants, els expedients de quintes, censos i registre civil, predominantment. Una altra documentació digitalitzada i que tindrà molt interès per als estudiosos en general és la digitalització dels índexs dels protocols notarials, la qual cosa permetrà en el futur realitzar les cerques amb una millor precisió per part dels usuaris.

En contrapartida d'aquesta col·laboració, l'Arxiu Comarcal de la Noguera ha obtingut la còpia digital de prop de més de 100.000 documents dels fons que conserva, fet que contribuirà a garantir la preservació dels originals i a la seva millor difusió.

Amb aquesta actuació es contribueix també a la conservació d'algunes de les sèries documentals més consultades, ja que paral·lelament està previst conservar una còpia de seguretat al Dipòsit Digital d'Arxius de Catalunya que amb aquesta finalitat ha posat en marxa el Departament de Cultura.

Font: Xarxa d'Arxius Comarcals - La Noguera
http://bit.ly/xKJ1ZF


1 comentari:

  1. Tot i les motivacions perquè es va encetar el projecte, el projecte considero que és interessant i alhora ajudarà a preservar i al mateix temps difondre els fons documentals que es conserven en els arxius.

    ResponElimina