diumenge, 29 de gener del 2012

Els fons parroquials de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (AHAT): accessibles gràcies a la digitalització

En els últims temps, a la secció de Notícies de l’Associació d’Arxivers i Gestors Documentals de Catalunya hi podem veure amb certa freqüència algunes entrades referides al procés de digitalització dels fons parroquials dipositats a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona. L’última d’aquestes entrades fa referència als llibres sacramentals de la parròquia de Sant Esteve de Vila-seca digitalitzats gràcies al finançament de l'Ajuntament de Vila-seca.

No obstant això, l’origen d’aquesta iniciativa cal cercar-la uns quants enrere, concretament a l’any 2008. En aquell moment l’AHAT inicia el procés de descripció normalitzada, en base la Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC) i la digitalizació dels seus fons parroquials a partir de l’establiment de convenis de col·laboració amb els Ajuntaments de les parròquies amb documentació ingressada. Amb el pas del temps, s'han implicat altres institucions públiques i privades.

L’últim d’aquests convenis entre el propi AHAT i la Diputació de Tarragona ha permès fer accessibles els fons digitalitzats a través d’Internet, una iniciativa pionera a l’Estat espanyol.

Amb aquesta iniciativa es duen a terme dues actuacions arxivístiques: la preservació i la difusió. Aquestes actuacions queden recollides a la majoria de notícies consultades i cal valorar-ho com un element d'allò més positiu i exemplificador de quines són les funcions dels arxius i quines activitats s’hi duen a terme. Algunes de les notícies més "pedagògiques" són: els primers minuts del Telenotícies Comarques Tarragona de TV3 (edició: 10 de novembre de 2011); o bé "La Contra" en l'edició digital del diari Notícies Tgn (edició: 1 de març de 2011).

Al marge de la magnitud mediàtica de les notícies referides a aquesta actuació de l’AHAT i de la pròpia importància del projecte, es voldria assenyalar la “virtud” sobre l’accés i consulta de la documentació digitalitzada.

Així, a tall d’exemple, per accedir als documents digitalitzats de la parròquia de Sant Esteve de Vila-seca cal que ens registrem prèviament al lloc web de l’AHAT. Aquest pas que pertoca fer als usuaris potencials des la secció Arxiu en línia del web institucional de l'AHAT permet a l'arxiu tenir un control estadístic i precís sobre l’accés i consulta de la documentació.

Aquest mecanisme de registre esdevé doncs, una porta oberta als propis usuaris els quals poden consultar els documents que són del seu interès i, a la vegada, si ho dessitgen poden esdevenir col·laboradors de l’AHAT. Així, tot usuari de l’AHAT un cop accedeix en pantalla a la consulta de la documentació hi pot aportar o completar dades sobre la indexació dels documents. Aquesta darrera potencialitat estableix un vincle més entre l’usuari i la institució arxivística, elevant-lo a la categoria de col·laborador.

Tots sabem la vessant interdisciplinària de l’Arxivística i de la idoneïtat que hi participin professionals de diversos camps. Per mitjà d’aquest perfil d’usuari-col·laborador podem completar i millorar la nostra tasca arxivísitca doncs aquests podran aportar els propis coneixements i experiències sobre diplomàtica, paleografia, genealogia, etc. a la pròpia descripció arxivística.

Per tant, celebrem aquesta iniciativa que acosta una mica més el nostre passat i el nostre patrimoni a partir de l’ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació.


Josep Maria Pallisé

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada