Bloc promogut des de l'Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents (ESAGED)
dilluns, 30 de gener del 2012
L'Arxiu Comarcal de la Noguera posa en línea la col·lecció de cartells
La Societat Genealògica d'Utah (EUA) digitalitza 100.000 documents de la Noguera
Finalització dels treballs de descripció notarial de la Bisbal
L'Arxiu Comarcal de la Cerdanya digitalitza la capçalera "CERDANYA", Información General Comarcal (1969-1971)
Implantació de gestió de la documentació als ajuntaments de l'Alt Camp
Dimarts, 24 de gener de 2012
Comença la implantació als ajuntaments de la comarca de l'Alt Camp d’un servei d’assessorament i cooperació en matèria de gestió de la documentació administrativa
En els propers 2 anys, els 16 ajuntaments de la comarca que tenen dipositat el seu fons a l’Arxiu Comarcal de l'Alt Camp tindran un sistema únic de gestió dels documents que els permetrà controlar la documentació des del mateix moment que es crea.
L’ACAC té en dipòsit la documentació històrica o inactiva de 16 ajuntaments de la comarca de menys de 2.500 habitants. A partir de 2005 un conveni de cooperació entre el Consell Comarcal i aquests ajuntaments permeté la contractació d’una arxivera per ingressar i tractar la documentació semiactiva. Ara, amb l’objectiu de racionalitzar i unificar el tractament documental i assolir una gestió més eficaç i rendible, donant així compliment a la normativa vigent (articles 7 i 8 de la llei 10/2011 d’arxius i documents) l’ACAC i el Consell Comarcal col·laboren per oferir un sistema únic de gestió de la documentació activa, treballant no ja a l’ACAC sinó a les respectives seus dels ajuntaments. El sistema inclou el control d’expedients híbrids i documentació electrònica i expandeix el model que ja aplica el Consell Comarcal.
El disseny del servei contempla una fase d’implantació que dura 4 mesos i s’aplica simultàniament a 3 ajuntaments. Posteriorment es passa a una fase de manteniment, que comporta visites de seguiment, suport telefònic i gestió anual de les eliminacions i transferències a l’ACAC. En aquest model l’ACAC aporta el programari i el disseny del sistema, el Consell Comarcal aporta una arxivera i els ajuntaments es comprometen a fer les millores que se’ls indiquin, aprovar un reglament i nomenar un/a responsable de l’arxiu administratiu.
La nova relació establerta entre les parts es plasmarà en un nou conveni de cooperació entre Consell Comarcal i ajuntaments i, els primers a aplicar-lo són els ajuntaments d’Aiguamúrcia, La Riba i Figuerola del Camp.
Aquest nou escenari també és ampliable a aquells ajuntaments que no tinguin dipositada la seva documentació a l’ACAC, si bé a partir de 2014, quan ja en disposin els ajuntaments que sí tenen dipositats els seus fons.
diumenge, 29 de gener del 2012
Els fons parroquials de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (AHAT): accessibles gràcies a la digitalització
En els últims temps, a la secció de Notícies de l’Associació d’Arxivers i Gestors Documentals de Catalunya hi podem veure amb certa freqüència algunes entrades referides al procés de digitalització dels fons parroquials dipositats a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona. L’última d’aquestes entrades fa referència als llibres sacramentals de la parròquia de Sant Esteve de Vila-seca digitalitzats gràcies al finançament de l'Ajuntament de Vila-seca.
No obstant això, l’origen d’aquesta iniciativa cal cercar-la uns quants enrere, concretament a l’any 2008. En aquell moment l’AHAT inicia el procés de descripció normalitzada, en base la Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC) i la digitalizació dels seus fons parroquials a partir de l’establiment de convenis de col·laboració amb els Ajuntaments de les parròquies amb documentació ingressada. Amb el pas del temps, s'han implicat altres institucions públiques i privades.
L’últim d’aquests convenis entre el propi AHAT i la Diputació de Tarragona ha permès fer accessibles els fons digitalitzats a través d’Internet, una iniciativa pionera a l’Estat espanyol.
Amb aquesta iniciativa es duen a terme dues actuacions arxivístiques: la preservació i la difusió. Aquestes actuacions queden recollides a la majoria de notícies consultades i cal valorar-ho com un element d'allò més positiu i exemplificador de quines són les funcions dels arxius i quines activitats s’hi duen a terme. Algunes de les notícies més "pedagògiques" són: els primers minuts del Telenotícies Comarques Tarragona de TV3 (edició: 10 de novembre de 2011); o bé "La Contra" en l'edició digital del diari Notícies Tgn (edició: 1 de març de 2011).
Al marge de la magnitud mediàtica de les notícies referides a aquesta actuació de l’AHAT i de la pròpia importància del projecte, es voldria assenyalar la “virtud” sobre l’accés i consulta de la documentació digitalitzada.
Així, a tall d’exemple, per accedir als documents digitalitzats de la parròquia de Sant Esteve de Vila-seca cal que ens registrem prèviament al lloc web de l’AHAT. Aquest pas que pertoca fer als usuaris potencials des la secció Arxiu en línia del web institucional de l'AHAT permet a l'arxiu tenir un control estadístic i precís sobre l’accés i consulta de la documentació.
Aquest mecanisme de registre esdevé doncs, una porta oberta als propis usuaris els quals poden consultar els documents que són del seu interès i, a la vegada, si ho dessitgen poden esdevenir col·laboradors de l’AHAT. Així, tot usuari de l’AHAT un cop accedeix en pantalla a la consulta de la documentació hi pot aportar o completar dades sobre la indexació dels documents. Aquesta darrera potencialitat estableix un vincle més entre l’usuari i la institució arxivística, elevant-lo a la categoria de col·laborador.
Tots sabem la vessant interdisciplinària de l’Arxivística i de la idoneïtat que hi participin professionals de diversos camps. Per mitjà d’aquest perfil d’usuari-col·laborador podem completar i millorar la nostra tasca arxivísitca doncs aquests podran aportar els propis coneixements i experiències sobre diplomàtica, paleografia, genealogia, etc. a la pròpia descripció arxivística.
Per tant, celebrem aquesta iniciativa que acosta una mica més el nostre passat i el nostre patrimoni a partir de l’ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació.
Josep Maria Pallisé
divendres, 27 de gener del 2012
L'Arxiu Comarcal d'Osona incorpora el fons dels Doctors Salarich
El volum total del fons cedit és de 74,2 metres lineals: 71 ocupats per la biblioteca, formada per 4.241 volums de llibres de medicina, història i literatura local, ciències naturals, filosofia, religió i lesgislació mèdica. La documentació ocupa 2,2 metres lineals i 1 els documents de format especial. A més a més també hi ha 331 positius fotogràfics.
Amb la formalització oficial del conveni se'n garanteix la seva consulta i ús, podent-se consultar el catàleg sencer del fons per Internet, des del web de l’Arxiu Comarcal d’Osona a l’enllaç “Arxius en línia”.
http://www.naciodigital.cat/osona/noticia/30131/arxiu/comarcal/incorpora/fons/dels/doctors/salarich
Es crea el "Fons Castellers de Vilafranca" a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès
dimecres, 25 de gener del 2012
La censura "sense fronteres" sobre els fons privats.
Maite Casasús.
dimarts, 24 de gener del 2012
La Generalitat llança un pla perquè tots els tràmits amb l'Administració es puguin fer 'on line'
El Govern calcula que aquest projecte, en què s'invertiran tres milions d'euros, permetrà estalviar 1.000 milions per legislatura
L'objectiu d'aquest projecte és donar un servei més eficaç i àgil, a més de simplificar els processos de tramitació, per tal de facilitar la feina al ciutadà, segons les paraules de Joana Ortega, vicepresidenta del Govern català.
El Govern desenvoluparà un portal, anomenat Canal Empresa, en què s'oferirà informació a les empreses per efectuar diferents operacions amb l'Administració. Destaca, la transmissió de factures electròniques per part de proveïdors. També ampliarà l'ús de la firma electrònica i aplicaran nous procediments electrònics entre organismes públics per agilitzar operacions i estalviar despeses. Per tant, s'està potenciant l'interoperabilitat entre l'Administració.
Enllaç: http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/politica/generalitat-llanca-pla-perque-tots-els-tramits-amb-ladministracio-puguin-fer-line-1350882
dijous, 19 de gener del 2012
La inauguració de l´Arxiu Històric d´Olot està pendent dels degoters

L'Arxiu Històric de la Garrotxa no s'inaugurarà fins que la valoració dels defectes de construcció començada a l'estiu del 2010 estigui acabada. Tot i que el trasllat de l'arxiu vell al nou fa mesos que està acabat i que els arxivers treballen amb normalitat al nou, encara no s'han resolt els problemes d'humitat que l'Ajuntament va fer públics a l'agost del 2011. Ahir, el regidor d'Urbanisme, Miquel Àngel Zarza (CiU), va explicar que "si hi hagués un ruixat fort tornaria a haver-hi degoters". També va enumerar problemes de tancaments i de climatització. Va assenyalar que l'Ajuntament espera la valoració econòmica de la diagnosi i que quan la tingui la farà pública. En principi, la garantia de l'obra cobrirà les reformes. També va apuntar que l'Ajuntament ha aportat solucions transitòries als defectes de climatització de la Sala Torin.
dimarts, 17 de gener del 2012
L'arxiu digital més gran del món és llatinoamericà
17.1.2012
A partir de dijous 19 de gener del 2012, l'art llatinoamericà del segle XX serà el primer que tindrà el seu propi arxiu de documents disponible per tot el món a través de la web. Es presentarà a Texas (EUA), el resultat d'un esforç enorme: deu anys de treball de més de cent científics i investigadors de setze països, unit amb el d'una trentena d'especialistes digitals. Obres, infinitat d'articles periodístics sobre art, cartes privades i catàlegs, entre tants documents, estaran gratis i a disposició de tots a http://icaadocs.mfah.org, el lloc creat pel Museo de Bellas Artes de Houston (MFAH) i el Centro Internacional de Arte para las Américas (ICAA). Bona part d'aquest material mai ha estat publicat.
La posada en marxa de l'arxiu estarà acompanyada pel simposi internacional "Nuevas trayectorias para la investigación del arte latinoamericano y latino" i per la publicació de 14 volums sobre l'art de la regió. Aquest arxiu instal·larà una nova memòria de l'art llatinoamericà i posiciona l'art i la cultura d'Amèrica Llatina al cap de les tendències internacionals, ja que cap altre regió del món posseeix semblant recurs.
És molt interessant l'opinió de Mari Carmen Ramírez, directora del projecte i pionera en les investigacions d'art llatinoamericanes, entre d'altres temes, referents als arxius que apareixen en l'entrevista que hi ha al final de la notícia.
Font: Revista de Cultura Ñ - Clarín
http://bit.ly/xFQfZ1
La Diputació Provincial de Saragossa (DPZ) ofereix formació als ajuntaments sobre gestió d'arxius municipals i documentació
14.1.2012
La Diputació Provincial de Saragossa (DPZ) ha ofert unes jornades sobre organització d'arxius municipals d'oficina. L'objectiu és formar als ajuntaments en l'organització i gestió de la documentació que ells mateixos generen d'una forma eficaç que els permeti, entre altres coses, poder localitzar qualsevol document que formi part del seu arxiu municipal.
Les sessions començaren dilluns 16 de gener i es realitzaran entre gener i febrer. Està previst que participin més de 70 persones que treballen en 64 ajuntaments de la província i en una comarca.
Durant les jornades s'explicaran els criteris d'organització d'arxius i s'insistirà en la necessitat de mantenir el contacte entre qui genera la documentació i les persones encarregades del seu arxiu.
Font: lainformacion.com
http://bit.ly/A1gben
Els consells d'oficis: els treballadors de l'Ajuntament en la vila antiga.
A partir de l'estudi de diverses actes municipals dels segle XV al XVIII, ens apropem als consells d'oficis: eren les sessions del consell municipal –habitualment, a començaments d’any– en les quals es feia relació de les feines a càrrec del municipi. Segons el moment hi consta el nom de les persones que treballen per la Vila, el cost, o es descriuen les obligacions que comporta la tasca. L’estudi d’aquestes actes ens aporta, doncs, una valuosa informació sobre el funcionament de l'Ajuntament i algunes de les seves funcions en l’activitat diària de la vila, informant detalls sobre oficis curiosos o les festes que se celebraven amb els músics al seu càrrec.
La conferència tindrà lloc el proper dijous 19 de gener de 2012, a 2/4 de 8 del vespre, a càrrec d'Ezequiel Gort, arxiver municipal.
Arxiu Municipal de Reus (c/ St Antoni M. Claret, 3).
Jesús Prieto de Pedro, nuevo director general de Bellas Artes y Bienes Culturales y de Archivos y Bibliotecas
![]() |
Jesús Prieto |
dilluns, 16 de gener del 2012
Cens de manresans privats de llibertat - Un exemple d'investigació i treball de documents d'arxiu
Fons Joan Brossa
diumenge, 15 de gener del 2012
'Informe semanal' segueix el rastre de 'La maleta mexicana'.
Font: TVE.Informe Semanal.
http://bit.ly/wu8fbK
Carmina Corominas.
dimecres, 11 de gener del 2012
Arxivers de Castella i Lleó demanen a Rajoy que la política arxivística pasi a Presidència o Hisenda i Administracions Públiques
elEconomista, 9.1.2012
L'Asociación de Archiveros de Castilla y León (ACAL) ha demanat al president del Govern, Mariano Rajoy, que la política arxivística passi a dependre dels ministeris de Presidència o Hisenda i Administraciobs Públiques en el nou Executiu, després de la desaparició de la Dirección General del Libro, Achivos y Bibliotecas, mesura que han lamentat.
En una nota recollida per Europa Press, ACAL ha manifestat la seva inquietut davant un possible augment de la "marginación" dels arxius i les polítiques arxivístiques en el futur organigrama de l'Administració General de l'Estat.
Un cop "frustada" la "tradicional" reclamació d'incardinar la política arxivística de l'Estat en un departament "de ámbito transversal" com Presidència o Administracions Públiques, la unió en un únic departament dels Ministeris de Cultura i Educació, i la desaparició de la Dirección General del Libro, Archivos y Bibliotecas "no presagian un buen futuro", segons ha insistit l'associació.
Font: elEconomista.es (bit.ly/vZBcKs)
bit.ly/vZBcKs
Nou cicle de conferències a l'Arxiu Municipal de Reus
Cicle: Testimonis. Memòria d’un passat recent.
L’Arxiu Municipal de Reus i Carrutxa enceten, el 2012, un programa sobre la memòria personal, a partir d’un seguit d’activitats que tenen com a objectiu aplegar testimonis de les experiències viscudes en diferents àmbits (educació, sanitat, moviment veïnal, festes, mitjans de comunicació, sindicalisme…) en l’últim mig segle, a Reus i el seu entorn comarcal. Hem proposat, en definitiva, a persones diverses que ens expliquin la seva vida –o aquells aspectes de la seva vida que podem considerar especialment rellevants– en una sessió oberta al públic. No cal dir que la mateixa idea ja estat engrescadora i participativa. El programa parteix d’una proposta d’Isidre Fonts, persona amb una llarga trajectòria d’activisme cultural i social, i vol ser una eina per a generar memòria col·lectiva a partir d’unes experiències personals.
Amb el títol de «Testimonis. Memòria d’un passat recent» ens volem apropar a la memòria històrica de la segona meitat del segle XX. Arxiu Municipal, com a institució pública encarregada de preservar el patrimoni documental, com a activitat bàsica proposa un cicle de conferències en què un seguit de persones convidades parlaran de la seva experiència personal en diferents camps. Aquestes conferències –i el posterior col·loqui, si s’escau– seran enregistrades i s’integraran en el fons de memòria oral de l’Arxiu. A més, es preveu iniciar altres activitats com poden ser converses o taules rodones, presentació de treballs de recerca sobre memòria biogràfica, etc.
http://lateiera.wordpress.com/
1ª conferència:
Josep M. Martí, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Fer de periodista, a Reus, als anys 70.
Dijous 12 de gener, sala d'actes de l'Arxiu.