diumenge, 27 de novembre del 2011

FUNCIÓ DELS ARXIUS: SERVIR (tema 2.3)

Font: Regió 7

Mostra dels privilegis de les fires de Manresa

Del 23 de novembre de 2011 al 20 de gener de 2012. Horari de visita de dilluns a divendres de 9:00 a 14:00 i de 15:30 a 18:00.

L'any 2011 es commemora el 700 aniversari de la concessió a la ciutat de Manresa del permís de celebració d'una segona fira anual, que havia de tenir lloc per Sant Andreu i que s'afegia a la que en aquell moment ja es feia per l'Ascensió.

L'Arxiu Comarcal del Bages, que custodia els pergamins de concessió de les esmentades fires, se suma a la celebració amb la mostra del pergamí que conté el privilegi atorgat pel rei Pere II el dia 11 de gener de 1284, on es concedia fira de l'Ascensió, i el pergamí on hi ha el privilegi de JaumeII, atorgat el 26 d'agost de 1311, i pel qual concedia la celebració de la fira de Sant Andreu.

La mostra es complementa amb la presència del Llibre Verd, llibre dels privilegis de la ciutat, on estan copiats els esmentats documents.

La mostra estarà oberta fins el dia 20 de gener de 2012 amb l'horari de visita de dilluns a divendres de 9 del matí a 2 del migdia i de 2/4 de 4 a 6 de la tarda.

Manresa rememora el cap de setmana els 700 anys d'història de la Fira de Sant Andreu

La Fira de Sant Andreu de Manresa té 700 anys d'història. El 1311 el rei Jaume II va atorgar a la ciutat el privilegi de celebrar-la. Les fires eren el màxim exponent comercial a l'època medieval. A l'Arxiu Comarcal del Bages es pot veure aquests dies el document original signat per Jaume II, esgrogueït i escrit en llatí.

El 1311 el rei Jaume II va atorgar a la ciutat el privilegi de dur a terme el mercat que s'ha celebrat fins a l'actualitat

Al 1311, la ciutat reial de Manresa va obtenir un segon privilegi, aquest cop atorgat pel rei Jaume II, per celebrar una segona fira, la Fira de Sant Andreu; ja que Pere II havia concedit el privilegi de celebrar la Fira de l'Ascensió. En aquell temps, les fires eren el màxim exponent del comerç medieval.

Fonts: Arxiu Comarcal del Bages (http://bit.ly/vhz4kD)

Regió7, diari de la Catalunya Central (26.11.2011)

1 comentari:

  1. Considero que aquest és un bon exemple del que vam tractar al tema 2.3 Funcions dels arxius. La funció de servir significa "comunicar, difondre i fer accessible la documentació als diferents tipus d'usuaris: la institució productora (amb finalitats jurídiques o administratives), el ciutadà (amb finalitats informatives), els investigadors (amb finalitats de recerca) i les persones en general (amb finalitats ben diferents). Alguns dels serveis són: Intranets d'ús intern, publicació dels instruments de la descripció, serveis educatius, publicacions, visites guiades... i el que ressaltem amb aquest article que són les exposicions. D'una manera planera, ofereix a les persones en general, un bocí de la història de Manresa que potser no coneixien. Segurament la major part de la població de Manresa ha visitat alguna vegada la fira de Sant Andreu o la fira de l'Ascensió però no coneixien els seus orígens i amb aquesta difusió als mitjans de comunicació i amb l'exposició a l'Arxiu Comarcal del Bages, hi haurà més gent que ho sabrà. Potser quan llegeixin la notícia o visitin l'exposició només ho consideraran anecdòtic, però en el fons considero que d'alguna manera sabran una mica més de la història de la ciutat de Manresa.

    ResponElimina