dimecres, 23 de novembre del 2011

El doctor de Castellterçol que tenia solucions per a les ferides del segle XVIII


Regió7, 22.11.2011

Joseph Lopez va escriure un tractat mèdic l'any 1730, que es pot obtenir en el mercat del llibre antic, sobre els nombrosos remeis que es poden aplicar en cada lesió.

Maravillosa curación antigua y modena de las heridas en común y en particular. L'autor del llibre de principi de març del 1730 al qual correspon aquest títol tant llarg és Joseph Lopez, fill de Castellterçol i, com indica la portada del volum, "Cirujano mayor del regimiento real de cavalleria de Farnesio, natural del Principado de Catalunya, de la Villa de Castellersol, Obispado de Vique". L'obra, dedicada a "la excelentísima Señora Doña Luisa de Gante, Duquesa de Monte Llano, camarera mayor de la Reyna Viuda, y al presente de la Serenísima Señora Princesa de Asturias, que Dios guarde", és un llibret de prop de 300 pàgines que es cotitza amunt en el mercat del llibre antic. Per un exemplar, se'n poden arribar a demanar un miler d'euros.
En aquest llibre de medicina de la primera meitat del segle VXIII, que es divideix en tres tractats - i un grapat de capítols en cadascun -, Lopez explica amb detall com s'han de curar les ferides segons el seu origen, la gravetat i el lloc del cos on són. Parla de ferides simples i compostes, de les causes i els senyals de les ferides, dels tractaments que cal emprar, de les inflamacions i erisipeles, dels tumors edematosos i limfàtics, i un llarg i ampli ventall de malures que el doctor Lopez soluciona de manera acurada i simple.
El llibre fa un ampli recorregut per tot el cos humà i no es descuida pas de parlar de les venes, artèries, nervis i lligaments, i fa una llarga exposició sobre els danys sobrevinguts per mossegades d'animals, com els gossos, els rèptils i molts altres que són verinosos. És curiós com, el primer terç del segle XVIII, ja s'havia inventariat una colla de mals que poden afectar l'home en qualsevol part del cos de manera externa, i dels molts mètodes i sistemes que s'havien posat en pràctica en segles prou reculats.
Els estudiosos de la medicina antiga poden recórrer a Internet si no tenen a mà el llibre per trobar-hi informació. El primer tractat consta de 7 capítols, el segon en conté 13 i el darrer, 7. La lectura permet veure com el doctor Lopez de Castellterçol va compilar tot un seguit de solucions per a un ampli ventall de malures i ferides.

1 comentari:

  1. És interessant que aquest tractat mèdic està disponible a Google Llibres i ens el podem baixar, però no he aconseguit trobar si algun arxiu o biblioteca de Catalunya o Espanya té algun exemplar; interessant després d'observar el que és pot arribar a pagar per un exemplar (1000 euros).

    ResponElimina