dimecres, 9 de novembre del 2011

Conferència: Les polítiques de captació, tractament i preservació dels documents audiovisuals

El dia 14 de novembre de 2011, a les 18 hores, se celebrarà a la Sala d'Actes del Palau Marc, la conferència de la responsable de la divisió de pel·lícules, videos i enregistrament sonor del NARA. En l'acte exposarà els seus coneixements i experiències en el tractament arxivístic d'aquest tipus de documents.
Les polítiques de tractament dels material audiovisuals representen un dels reptes més importants de l’arxivística en general i, específicament, de Catalunya. Si ve el tractament sobre documentació textual s’ha desenvolupat de forma regular i sistematitzada, els tractaments audiovisuals mostren unes especificacions complexes i que cal analitzar amb detall. A més, els arxius catalans tenen dipositades innumerables mostres d’un patrimoni audiovisual molt ric en qualitat i quantitat.
La tècnica i anàlisi de costos són elements claus a l’hora de valorar el tractament en totes les seves vessants, des dels tractaments més primaris de conservació fins la seva fase de difusió a través d’Internet. En aquest context, la necessària conversió dels formats analògics a digitals i la preservació dels formats digitals, obliguen als professionals de l’arxivística a definir polítiques i aplicar protocols d’actuació que garanteixin la conservació, preservació i difusió d’aquest patrimoni documental.
En aquest context s’emmarca la conferència “Les polítiques de captació, tractament i preservació dels documents audiovisuals” a càrrec de l’arxivera Carol Swain de l´Arxiu Nacional dels EUA (U.S. National Archives and Records Administration –NARA–), especialitzada en la divisió de pel·lícules, vídeos i enregistrament sonor. Com a responsable d’un àrea tant important en el tractament de les imatges en moviment i fons sonors del NARA, desenvoluparà la seva exposició en base als coneixements i experiències de la seva activitats professional.
Durant la conferència es projectaran uns fragments de films de la guerra civil espanyola i la postguerra, algun relacionats amb Barcelona que són totalment inèdits i produïts per l’empresa Ford durant els anys de guerra.
Aquesta activitat és gratuïta i durant la reraltizació de la mateixa es comptarà amb un servei de traducció simultània. Prèviament cal fer la inscripció a la següent adreça: arxius.cultura@gencat.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada