dimecres, 23 de novembre del 2011

La Farsa completa la cessió del seu fons històric a l'arxiu berguedà - Fons La Farsa

(Autora: Dolors Clotet)

Regió 7, 22.11.2011

Berga és una de les tres poblacions catalanes que fa més anys que representen de forma ininterrompuda els Pastorets El Bressol de Jesús, de Serafí Pitarra, des del 1900. Aquesta representació nadalenca és un dels pals de paller del més de mig segle de vida de l'Agrupació Teatral La Farsa, la història de la qual està estretament lligada a la del món teatral berguedà. El fons de l'entitat ja és consultable a l'arxiu.

L'Agrupació Teatral La Farsa ha cedit el seu material i la seva documentació a l'Arxiu Comarcal de Berga, sent el fons d'associacions berguedanes de més volum. LA donació es va iniciar a 1994 per Daniel Tristany, continuà al 2002, s'amplià al 2004 i el 21 de novembre d'aquest any se'n va fer una altre, la darreda tongada.

La història de La Farsa, ocupa més de 10 metres lineals de documentació, en 52 capses, 5 carpetes i 52 àlbums de fotografies.

La documentació ja és consultable per part del públic tot i que fins a principi de l'any que ve no s'haurà completat la seva organització. En el material cedit es pot trobar la història de La Farsa, entitat nascuda el 26 de maig de l'any 1958 de la mà del desaparegut Daniel Tristany, la seva actual presidenta Montserrat Minoves, Ramon Aspachs, Màrius Moneo, Maria Carme Peix i Josep Montanyà, entre d'altres.
Entre els fons de la donació hi ha tots els treballs presentats als concursos de garrofes de La Farsa des que es van crear fa trenta-vuit anys. A més, també hi ha els llibrets on es recullen les garrofes guanyadores de cada edició i el fons de la Farse també recull un bon nombre de fotografies de l'entitat berguedana.

* El repartiment dels Pastorets del 1900
Entre els fons s'hi pot trobar el repartiment que va posar en escena per primer cop, l'any 1900, El Bressol de Jesús de Serafí Pitarra. L'elenc s'identificava amb els noms i els respectius sobrenoms. El va integrar D.R. Campubrí Moliné com la Verge Maria; M. Alsina Torregasa com a Betzabé; R. Badia Ramonet com a San Miquel; F. Santandreu Secretari com a Sant Simeó; J. Ribera Bessas com a Sant Josep; I. Sitges Nassi com a Garrofa; J. Pujol Tetis com a Pallanga; P. Muixí Vandam en el paper d'Aram; J. Torner Rostes com a Jessé; J. Sabata Cullaté en el paper d'Aquim; J. Tó Toful va fer de Satanàs; J. Farguell Pinsà va fer de LLucifer; J. Casafont Gegantó va interpretar el paper de Sadoch; J. Valls Jets va encarnar Abias. Finalment J. Currubí Tutxu va interpretar el paper de Leví.

**LA CLAU: Una donació per conservar el llegat de les persones
L'objectiu principal d'aquesta donació del fons de La Farsa és que el seu material es preservi i es conservi en bon estat per tal que les generacions futures coneguin la història d'aquesta entitat amb el màxim de detalls. Josep Maria Salat destaca que "les persones passen però les entitats queden, així com el seu treball".

1 comentari:

  1. Considero que molt important aquest tipus de donacions per la perduració d'uns fons i d'una Història i de petites històries que hi ha al darrera perquè així no es perd una part molt important del país, com és el seu llegat.

    ResponElimina