dilluns, 12 de desembre del 2011

S'aprova un nou trasllat de documentació incautada durant la Guerra Civil i conservada en Centro Documental de la Memoria Històrica

La Razon anuncia que aquesta vegada es traslladaran a Catalunya llibres que en l'actualitat formen part de la Biblioteca del Centro però que en el seu dia van formar part de biblioteques particulars o d'organitzacions polítiques. També es retornaran carnets, cartes, segells, medalles, etc. i material de propaganda, com banderes.
Evidentment la reacció d'aquells que s'oposen al retorn dels "papers de Salamanca" no s'ha fet esperar i en aquesta ocasió acusen al govern de fer cas omís al Principi de Provinença i fonamentar aquest trasllat en el Principi de Territorialitat. Una vegada més s'utilitzen termes arxivístics, de manera despreocupada, per defensar unes postures en un debat que, massa sovint, té poc d'arxivístic i molt de nacionalista espanyol. Només cal fer un breu repàs als articles sorgits entorn aquest tema per veure que la defensa aferrissada de la "unidad del archivo" és resumeix com la defensa d'un botí de guerra. Aquells que assenyalen el "desmembramiento" del Centro com una pèrdua del coneixement històric són els mateixos que s'oposen a la recuperació de la memòria històrica.
Aquest país té un greu problema, i és que, mai hi ha hagut un reconeixement públic del que realment va passar durant la Guerra Civil i els anys que seguiren a la dictadura franquista. No ho han fet ni els governs de dretes ni els que es diuen d'esquerres. Així doncs, mentre no solucionem aquest problema de base, cada vegada que es decideixi retornar part de la documentació conservada a Salamanca als seus dignes propietaris o cada vegada que una família decideixi obrir una fossa comú per recuperar el cos d'un avantpassat mort durant la Guerra, tindrem el debat servit. I ja no parlem si per desgracia el familiar en qüestió es troba enterrat al Valle de los Caidos aleshores las família ja es pot despedir d'enterrar-lo amb dignitat.
El reconeixement del les violacions dels drets humans durant aquest període fosc de la nostra història sempre ha estat difícil i és d'esperar que en els pròxims anys ho sigui molt més, tenint en compte la majoria absoluta que el Partit Popular ha aconseguit en les darreres eleccions. Per tant, els senyors que s'oposen al retorn dels "papers de Salamanca" podran estar tranquils durant una bona temporada perquè és molt probable que, tot i el decret llei aprovar l'any 2005, els trasllats s'aturin indefinidament.

Vegeu:

1 comentari:

  1. I ahir dia 13 de desembre el Ministeri de Cultura va suspendre la reunió del Patronat del Centro Documental de la Memoria Histórica que havia d'aprovar el retorn de l'última remesa de documentació, de manera que, per enèsima vegada, es torna a posar traves i dificultats a la restitució legítima d'aquests documents, impossibilitant el tancament d'un tema que s'arrossega des de fa anys.

    Podeu seguir la notícia a La Vanguardia:
    http://www.lavanguardia.com/cultura/20111213/54241060404/cultura-paraliza-ultimo-envio-de-papeles-salamanca-a-catalunya.html

    ResponElimina