dijous, 15 de desembre del 2011

Mascarell critica la "nueva estafa" del Govern amb els "Papers de Salamanca"

Aquestes declaracions van ser preses abans de presidir el X aniversari del premi Barcanova de literatura infantil i juvenil, després què el Ministerio de Cultura suspengués aquest dimarts 13 de desembre la reunió del Patronato del Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca i que havia d'aprovar la sortida de les últimes 300 caixes dels "papers", el que paralitza de moment aquest enviament.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va criticar ahir, dimecres 14 de desembre, la "nueva estafa" del Govern per paralitzar l'últim enviament dels Papers de Salamanca a Catalunya, i ha demanat que es reuneixi la comissió mixta aquesta mateixa setmana, si pot ser divendres, per saber que ha passat.

Mascarell ha lamentat no haver rebut una explicació "raonada" al respecte després de que, segons ha assegurat, la pròpia ministra en funcions, Ángeles González-Sinde, li havia expressat la seva voluntat de fer la entrega abans que acabés la legislatura.

Mascarell, després de l'anunci de la Comissió de la Dignitat respecte la possible denúncia als tribunals si no tornen els "Papers", ha evitat concretar si també el Govern català actuarà d'aquesta manera, limitant-se a indicar que estudiaran quines mesures porta a terme en la reunió que es celebrarà dimarts 20 de desembre del Consell Executiu.

Tanmateix, després d'insistir en demanar explicacions al patronat ja que, segons Mascarell, només havia de donar el permís per què els "Papers" sortissin, ha avançat que té previst realitzar iniciatives conjuntes amb la Comissió de la Dignitat perquè coincideix amb el objectiu de què tornin a Catalunya uns documents "de un altísimo valor simbólico".

Font: LaVanguardia.com - 14/12/2011
http://bit.ly/vWlKgC

En canvi, el diari digital El Norte de Castilla recalca les opinions de l'investigador Policarpo Sánchez, autor segons la font de nombroses denúncies, segons el seu parer, sobre irregularitats en el trasllat a Barcelona de fons, va assegurar que la paralització del patronat "ha sido un triunfo de la razón y de la justicia", ja que de nou "la mayor parte de los documentos que iban a ser enviados incumplen la letra y el espíritu de la ley".
Segons el mateix diari, Policarpo Sánchez va insistir en què la Generalitat ha rebut "documentos que nunca fueron incautados en Cataluña o papeles que incautados en esta comunidad no pertenecían a particulares catalanes, sino a refugiados de todas las partes de España, algunos contrarios expresamente a que sus fondos salieran de Salamanca". Endemés, l'investigador ha assenyalat com a responsables d'aquesta situació a la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, al director general del Llibre, Rogelio Blanco i al subdirector general dels Arxius Estatals, Severiano Hernández, afegint que "no se pueden ir de rositas, tienen que rendir responsabilidades políticas e incluso judiciales por lo ocurrido".

Font: El Norte de Castilla - 15/12/2011
http://bit.ly/v0rRhl

1 comentari:

  1. Considero irreal el comentari i seguit d'acusacions de Policarpio Sánchez, historiador salamantí, sobre el retorn dels Papers de Salamanca a Catalunya. A més a més, en comptes de fer un crítica objectiva sobre els fets, cau en una paradoxa de metàfores narratives, en el meu parer, molt subjectives i que treuen objectivitat històrica als seus comentaris. Per un altre costat, també considero que hauria de ser més explícit quan expressa que hi ha grups de persones que no volien que els Papers de Salamanca sortissin de l'Arxiu de Salamanca. És irònic com sembla ser que escolta a una part de la població (aquests refugiats dels que parla) i defensa els seus drets, i passa per alt una altra part de la població molt important i d'aquests si que descuida els seus drets.

    ResponElimina