dijous, 15 de desembre del 2011

El Govern incorpora els fons d'Emilio Resenstein a l'Arxiu de Salamanca

L'Executiu entrega els fons d'Emilio Resenstein un dia després de donar marxa enrere a la última sortida prevista a Catalunya de 4.000 documents

El Gobern de Zapatero va anunciar ahir, dimecres 14 de desembre, la incorporació d'una important col·lecció fotogràfica sobre les Brigades Internacionals al Centro Documental de la Memoria de Salamanca, amb la intenció de "seguir cumpliendo el mandato de enriquecer los fondos y colecciones del Centro de la Memoria para su adecuada custodia y difusión".
L'anunci es va produir tant sols un dia després de la forçada marxa enrere per part del gabinet de la ministra en funcions, Ángeles González-Sinde, desconvocant unes poques hores abans la celebració d'un patronat del centre que hauria suspès l'autorització per l'enviament a Catalunya de 257 caixes de documents, tretze banderes, sis insígnies i medalles i vàries centenes de llibres, en tota a prop de 4.000 fons.

Després de suspendre aquesta sortida, el Ministeri de Cultura va confirmar ahir el trasllat a Salamanca del fons fotogràfic del brigadista internacional Emilio Resenstein, que documenta el dia a dia de la Guerra Civil espanyola tant en el front com en la rereguarda.
La donació del fons ha estat efectuada per la doctora Yvonne Jane Resenstein Azoulay, filla del brigadista que va utilitzar com pseudònim durant la guerra el nom de Emil Vedin.
En total, són cent fotografies en suport paper i 28 rotllos de pel·lícula flexible, negatius en blanc i negre i varis nombres solts de revistes de la època.

Emili Resenstein era un jueu polonés que va emigrar a França on es va convertir en activista del Front Populaire i posteriorment es va allistar com a voluntari a les Brigades Internacionals quan va esclatar la Guerra Civil Espanyola.

Fonts: elnortedecastilla.es
http://bit.ly/v0rRhl

hoyesarte.com
http://bit.ly/vjBJUW

El País: pàgina on es pot observar alguns documents del fons.
http://bit.ly/u0MyQv

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada