dimecres, 14 de desembre del 2011

La Comissió de la Dignitat es planteja denunciar l'estat espanyol davant l'ONU

La Comissió de la Dignitat s'ha mostrat 'profundament indignada' per la suspensió per part del ministeri de Cultura del retorn de l'última tramesa dels 'Papers de Salamanca'. Per això, ha anunciat que estudia emprendre accions legals als tribunals per reclamar el retorn de la quarta part de tota la documentació dels particulars. En concret, pensen en denunciar el cas a la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides de Ginebra, el Consell Internacional d'Arxius i el Consell d'Europa. La Comissió creu que l'estat ha incomplert la llei i que és una nova mostra de la 'poca convicció democràtica' del govern espanyol i li recorda que és un 'deure de l'estat'.

'Al febrer farà deu anys que es va constituir la Comissió de la Dignitat, i esperàvem que no arribés aquest moment', ha lamentat el president de la Comissió, Josep Cruanyes en la valoració de l'anunci de la suspensió de la reunió del Patronat del centre de la Memòria Salamanca.

L'última remesa de 300 caixes que contenen uns 4.000 arxius i que havia d'arribar a Catalunya encara es troba a Salamanca. Així mateix, la Comissió s'ha mostrat 'indignada que un acte de restitució d'un robatori com és el 1939 en arxius de persones i entitats de Catalunya, vulnerant els més elementals principis del dret a la privacitat i a les llibertats democràtiques, fet en nom de la persecució de les persones per a la seva ideologia, es presenti com un acte d'espoli'.

L'entitat creu que si és greu d'incompliment d'una llei, encara ho és més, quan la llei el que fa és reparar un acte de la dictadura franquista comès contra les institucions, entitats i persones. Molta documentació encara s'està digitalitzant i la Comissió exigeix que no s'irrompi aquest procés. A més, ha afegit que 'els 300 lligalls que deien que estaven a punt no són tot el que resta. Ja varem dir el més de setembre que mancava una quarta part de tota la documentació dels particulars'.

Des de la Comissió de la Dignitat sol·liciten el retorn al País Valencià dels documents que centenars d'ajuntaments han reclamat des de fa anys, i han dit que quan es completi el procés faran un acte de celebració a Salamanca, on varen fer els primers actes reivindicatius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada