Correspondència inèdita de Lluís Companys i altres polítics de la República
Arran de la notícia de l'aparició de les cinc cartes inèdites de Lluís Companys i altra documentació rellevant que havia conservat Jaume Creus i Ventura (i que ja vam comentar en una entrada anterior i també es pot trobar a la pàgina de http://www.memoria.cat), el Sr. Lluís Willaert, de Barcelona, es va posar en contacte amb els membres de Memòria i Història de Manresa, i els va explicar que havia estat dentista de Jaume Creus, que hi havia mantingut una estreta amistat i que conservava documentació seva. Aquesta documentació, diversos documents de Jaume Creus, els hi va ser lliurada pel Sr. Lluís Willaert als membres de Memòria i Història de Manresa perquè els incorporessin a l'apartat de la seva pàgina web que han dedicat a Jaume Creus i els ingressessin a l'Arxiu Nacional de Catalunya. La documentació aportada per Lluís Willaert té un gran valor històric. Comprèn diverses cartes de Pau Casals, Ventura Gassol, Joan Casanovas, Josep M. Batista i Roca, Joan Alavedra, Emili Granier Barrera, Josep Trueta, Josep Irla, Carme Ballester, Rovira i Virgili, Carles Cardó i/o Heribert Barrera.
També hi ha una dotzena de fotografies de l'enterrament de Joan Casanovas, president del Parlament de Catalunya entre 1933-1936, i dues fotografies de l'homenatge que es va tributar a Pompeu Fabra, a Prada de Conflent, el 1948.
Tots aquests documents s'aniran penjant progressivament en la web de Memòria i Història de Manresa (http://www.memoria.cat).
El testimoni escrit de Jaume Creus sobre la proclamació de la República
Francesc Macià va saber que Lluís Companys havia proclamat la República quan es trobava a casa del seu íntim amic Jaume Creus i Ventura, al carrer Aldana número 3, de Barcelona.
En la web de Memòria i Història de Manresa s'ofereix per primera vegada el testimoni que el mateix Jaume Creus va escriure sobre aquell fet, en resposta a les preguntes que el conegut polític i pintor Manuel Viusà (1917-1998) li plantejà per a la biografia que estava preparant sobre Macià (Manuel Viusà, Francesc Macià, president de Catalunya. Quaderns Som. París, 1968). Viusà publicà al seu llibre una bona part de l’explicació que Jaume Creus li envià per correu. Ara podem llegir-ne l’explicació íntegra, com també les quatre cartes que ambdós s’intercanviaren per aclarir un fet tan transcendental de la història de Catalunya com fou la proclamació de la República, el 14 d’abril de 1931.
Consulta:
Les 7 cartes de Pau Casals a Jaume Creus
En aquest apartat de la web Memòria i Història de Manresa es poden veure 7 cartes, 2 targetes i una felicitació que Pau Casals va enviar a Jaume Creus. En canvi, només es conserva la còpia d’una carta que Jaume Creus va enviar a Pau Casals.
De les 7 cartes de Pau Casals, tres són del 1945, dues del 1947 i dues del 1948. Una targeta és una felicitació del nou any i està escrita el 1948 i l’altra no té data. Finalment, hi ha una tarja impresa, de l’any 1966, en què Pau Casals agraeix la felicitació que va rebre de Jaume Creus amb motiu del seu 90è aniversari
Les cartes de Pau Casals mostren l’alegria per la victòria dels aliats a la segona guerra mundial i l’esperança de poder retornar a casa que comporta aquest fet per als exiliats catalans: “La nostra alegria és gran –escrivia el maig del 1945-. Ara, que aviat ens deixin tornar a casa. Suposo que a San Francisco[1] s’ocupen de nosaltres. Si no fos així, quina decepció la nostra i quina injustícia”. I el 1948 encara animava a Jaume Creus amb aquestes paraules: “Que la seva salut sigui bona. Cal que, quan anirem a casa, ens presentem de manera a no fer llàstima a ningú. Molts s’alegrarien de veure’ns vells i malmesos”.
Tanmateix, les potències aliades mantindrien Franco i nombrosos catalans exiliats, entre els quals Pau Casals, moririen a l’exili. Jaume Creus, que s’havia exiliat també el 1939, va tornar a Catalunya el 1949.
Consulta: http://www.memoria.cat/creus/content/les-7-cartes-de-pau-casals-jaume-creus
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada