L’Arxiu Històric de Terrassa i l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental va presentar el dia 20 d’octubre de 2010 el primer document històric de tot l’Estat que s’ha editat en el sistema Braille. Es tracta de l’adaptació del Llibre de privilegis de la vila i terme de Terrassa (1228-1652) i, de moment, se n’han editat una cinquantena que es distribuiran per diferents biblioteques catalanes i d’arreu de l’Estat. El document, també, ha estat editat en format audiollibre per a llocs web o CD, una versió que consisteix en la lecura amb detall del llibre, per facilitar l’accés a les persones que no dominin la lectura amb sistema Braille. Tanmateix, s’ha realitzat un plànol táctil descriptiu de la planta de l’Arxiu Històric i Comarcal, amb l’objectiu de permetre l’orientació i l’accés físic de persones cegues o deficients visuals a l’Arxiu. A la vegada que es pretén facilitar la realització de visites guiades destinades a grups d’aquests col·lectius.
Aquest, però, és només un primer document, ja que l’Ajuntament de Terrassa, el Departament de Cultura de la Generalitat i l’ONCE van firmar, en el mateix acte de presentació, un conveni amb el compromís d’estendre aquesta iniciativa en els anys succesius a altres tipus de documents històrics i arxivístics, en el que es coneix com el projecte “Arxius Accessibles”. Es tracta d’un projecte innovador a tot el país, atès que el sector dels arxius no s’havia dirigit mai tan clarament al col·lectiu amb discapacitats visuals.
La notícia és de mitjans del mes d’octubre, però donat que en les darreres classes, hem parlat de les funcions dels arxius, i hem destacat que la tasca de servir els usuaris/es i de difondre i apropar els continguts dels l’arxius, és tan o més important que la resta de funcions (avaluar, descriure, gestionar i conservar, entre d’altres) he cregut adient destacar aquesta iniciativa de l’Arxiu de Terrassa. Ja que és una experiència que té com a finalitat principal, precisament, aquesta vocació de servei: incrementar l’accessibilitat a l’Arxiu a un col·lectiu d’usuaris/es que en podrien quedar allunyats i obrir-lo, així, a la totalitat de la ciutadania. De fet, crec que iniciatives com aquestes fan que els arxius esdevinguin institucions vives i connectades amb la realitat, capaces d’adaptar-se i de donar resposta a les diferents necessitats dels usuaris/es.
Aquí teniu el vídeo de la presentació del document a Terrassa http://www.youtube.com/watch?v=XUlV_XiRglg&translated=1 i la notícia publicada al diari “ATerassa.cat”: http://www.aterrassa.cat/ca/notices/2010/10/l_arxiu_historic_de_terrassa_i_l_arxiu_comarcal_del_valles_occidental__accessibles_a_les_persones_ce_13300.php
Interessant aquest projecte ... mirarem de que va! ;-P
ResponElimina