dimecres, 17 de novembre del 2010

Els arxius als programes electorals

He fet  un recull de les propostes electorals en matèria d'arxius que fan els partits polítics amb representació parlamentària per a les eleccions autonòmiques de 2010.

CIU:
No esmenta la paraula arxiu, i en relació al patrimoni inclou la següent proposta:
Unificarem totes les polítiques aplicades al patrimoni cultural amb l’esperit d’optimitzar la gestió patrimonial i d’apropar el patrimoni –tangible i intangible– al ciutadà. Prestarem atenció també a les expressions de patrimoni cultural que sovint són a les arrels del país, en pobles petits amb poc mitjans per garantir-ne el manteniment. “

CiU Convergència i Unió. Eleccions nacionals 2010: programa de govern, projecte de país. 2010. 160 p. <http://www.ciu.cat/media/46861.pdf>. (Consultat el 17 de novembre de 2010).


PSC:
No esmenta la paraula arxius, tanmateix en l'apartat: 3.3.4. Construir els millors serveis públics digitals d’europa. transparents, àgils i útils, s'hi inclou la següent proposta:

Aprofundirem en els portals de patrimoni cultural, Turisme i en general de coneixement del país actual i de la seva memòria històrica col·lectiva.”

En el punt 4.1.2. d'Ampliar els públics de la cultura s'esmenta:
Impulsarem el Portal Catalunya de cultura per tal de tenir accés integral als continguts de lliure accés, incloent-hi el patrimoni audiovisual de la Filmoteca de Catalunya.”

En l'apartat 4.1.3. de Garantir una administració cultural forta, ordenada amb prioritats clares i que atén la diversitat, inclouen el segúent punt:

Elaborarem un pla integral de patrimoni i impulsarem la protecció del patrimoni, material i immaterial, posant l’èmfasi en el seu valor cultural, en la seva capacitat de generar valor afegit, identitat gaudi per a la ciutadania, i en la seva capacitat de generar desenvolupament econòmic per al país.”

Pel que fa a l'administració i a la gestió documental no s'esmenta explícitament però hi ha propostes per a la millora dels processos administratius:

Seguirem avançant en la simplificació documental per tal de reforçar l’agilitat i l’eficiència dels processos administratius.”

Simplificarem l’administració. Racionalitzarem l’actuació administrativa i els processos de gestió interna per aconseguir un aprofitament òptim dels recursos. Limitarem les obligacions d’aportar informació i documentació a l’administració a aquelles estrictament necessàries, per tal de reduir càrregues administratives als ciutadans i a les empreses, però també per incrementar l’eficiència de l’administració.”


PSC. Programa electoral per a les eleccions al Parlament de Catalunya 2010: una Catalunya més forta, una societat més justa. 92 p. <http://presidentmontilla.cat/files/0-psc-programa-electoral-2010.pdf>. (Consultat el 17 de novembre de 2010).


ERC:
    En l'apartat de cultura recullen les següents propostes:

    “— Completarem el Mapa d’Arxius amb la finalització de la construcció dels arxius pendents (Borges Blanques i Pont de Suert), i intensificarem les polítiques de digitalització dels seus fons.
    Continuarem reclamant la devolució a Catalunya de documents confiscats durant la Guerra Civil o per motius repressius i que no estiguin en mans dels seus legítims propietaris.
    Continuarem defensant la integració al sistema d’arxius de Catalunya dels fons catalans custodiats a l’Arxiu de la Corona d’Aragó.
    Instarem el govern espanyol a construir l’Arxiu Històric-Provincial de Barcelona."

     Aquestes propostes estan incloses en l'apartat de cultura, en els compromisos que adquireix en l'àmbit del patrimoni, conjuntament amb les mesures de museus, on s'inclouen 7 de museus i 4 d'arxius. Com a comparativa val la pena de dir que les biblioteques tenen un àmbit propi.

    En l'apartat d'educació i cultura diuen:

    “— Oferirem formació específica en perspectiva de gènere a professionals dels museus, dels arxius històrics i altres agents culturals, parant especial atenció a la captació de nous públics entre la població femenina.”


    En l'apartat de Programa per a gais i lesbianes del Govern de la Generalitat inclouen la següent proposta: 

    Creació d’un arxiu històric LGTB [Lesbianes, Gays, Transexuals, Bisexuals] de caràcter públic, per recopilar la memòria històrica del col·lectiu.”
    Esquerra Republicana de Catalunya. Programa electoral: Eleccions Parlament de Catalunya 2010. 236 p. <http://www.gentvalenta.cat/programa.html> (Consultat el 17 de novembre de 2010).



    ICV

    580. Incorporar a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) l’arxiu Tarradellas, actualment a Poblet. Traspàs i gestió dels fons propis de Catalunya situats a l’Arxiu de la Corona d’Aragó i a l’Arxiu Reial de Barcelona, als arxius corresponents i permanència de l’obra patrimonial de l’art de la Franja”.

    581. Exigir el retorn total i definitiu de la documentació espoliada. Retorn dels “Papers de Salamanca” de les entitats, particulars i dels ajuntaments (Valls, Igualada, Moià, Reus, Barcelona, Sant Joan de les Abadesses, Vic, Sort, Tarragona i Gandesa)”.

    897. Fiscalització dels comptes de les administracions, empreses i entitats públiques, així com de les entitats que rebin fons públics: Els registres i arxius de la Sindicatura de Comptes han de ser públics, així com tota la documentació comptable i els informes econòmics que els partits hagin de lliurar als tribunals.”

    G) Desplegar la Llei estatal 52/2007 de memòria històrica en el camp de les polítiques contra la impunitat jurídica i la demanda de l’anul·lació dels judicis perpetrats pel franquisme. Pel que fa a la simbologia franquista, donar compliment a l’art. 15.1 de la citada llei en relació amb la
    retirada d’efígies, plaques, monuments, símbols, rètols o mencions commemoratives d’exaltació personal o col·lectiva, la sublevació militar, la Guerra Civil i la repressió de la dictadura. I en relació amb els arxius, donar compliment a l’art. 22 de la llei per garantir el dret d’accés als fons dels arxius públics i privats sostinguts amb fons públics i adoptar les mesures necessàries per a la seva protecció i catalogació.”

    1102. Impulsar plans d’actuació immediata en col·laboració amb d’altres administracions públiques per tal de preservar la documentació-catalogació, la informatització i la digitalització de diferents arxius judicials, policials o militars, com l’Arxiu “Intermedio Militar Pirenaico” que inclou documentació sobre camps de concentració, batallons de treballadors i treballadores i expedients personals de persones detingudes durant el franquisme; del Tribunal Regional de Responsabilitats Polítiques.”

    Iniciativa Verda i Esquerra Unida i Alternativa. Esquerra, ecologia, llibertat: programa eleccions al Parlament de Catalunya 2010. 392 p. <http://www.iniciativa.cat/icv/documents/2955> (Consultat el 17 de novembre de 2010).


    Partit Popular de Catalunya

    Aprobaremos el Plan de mejora de los Archivos catalanes y elaboraremos un Plan de Calidad de los museos catalanes para convertir a los museos en una pieza clave al servicio de la cultura y la educación.”

    Partit Popular de Catalunya. Programa electoral: soluciones para la crisis. 2010. 132 p. <http://www.ppcatalunya.com/wp-content/uploads/2010/programa_castellano_LWR1.pdf>. (Consultat el 17 de novembre de 2010).


    C's. Ciudadanos

    En l'apartat de: 125. Medios materiales para justicia Inclouen el següent punt:
    “Estableceremos un plan de gestión de documenos que garantice la correcta administración de archivos en todos los juzgados de Cataluña.”

    En l'apartat de cultura no s'esmenta.

    C's. Ciudadanos. Compromiso de C's con los ciudadanos de Cataluña: programa electoral 2010. 30 p. <http://www.ciudadanos-cs.org/statico/pdf/programas/programa-2010autonomicas-cast.pdf>. (Consultat el 17 de novembre de 2010).


    Remei Perpinyà

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada