dimarts, 9 de novembre del 2010

El Tribunal Constitucional rebutja un recurs sobre el traspàs de fons a Catalunya de l’Arxiu de la Corona d’Aragó.-

L’argument que en ha esgrimit el TC per rebutjar el recurs presentat per Aragó, les Balears i el País Valencià és que no suposa una alteració del seu règim unitari, ni comporta afectació alguna de la competència estatal sobre el mateix.
Aquesta sentència té molta importància, perquè ve a determinar la constitucionalitat, en aquesta qüestió del traspàs, de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. La disposició addicional tretzena del nostre Estatut, estableix que “els fons propis de Catalunya situats en aquest arxiu, així com a l’Arxiu Reial de Barcelona, s’integren en el sistema d’arxius de Catalunya”, circumstància que, inexplicablement, seguint criteris arxivístics i no polítics, s’oposaven les esmentades comunitats autònomes.
La sentència es va fer publica el passat dia 16 d’octubre i va ser rebutjada amb la única oposició del magistrat conservador Jorge Rodríguez Zapata, que formulà un vot particular discrepant amb la sentència.
Aquest mateix magistrat reconeix, en el seu extens vot particular, que l’Arxiu de la Corona d’Aragó està considerat un dels més importants del món i que només pot ser superat, en dimensió i interès històric, pels arxius del Vaticà.
Aureli Alvarez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada