divendres, 8 d’octubre del 2010

Les fotos de 'Fem memòria' arriben a l'Arxiu Nacional

La Generalitat rep d'EL PERIÓDICO 800 imatges de la guerra aportades per lectors.

Perles fotogràfiques com les imatges que Antoni Agulló va captar després de la retirada republicana al camp de Bram, a França, o les fotos d'esglésies cremades a Barcelona fetes per Rossend Torras ja formen part del patrimoni col·lectiu català. Les 800 fotografies inèdites de la guerra civil aportades per particulars que fa poc més d'un any van ser rescatades de l'oblit gràcies a la campanya Fem memòria, impulsada per EL PERIÓDICO i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), amb la col·laboració del Memorial Democràtic de la Generalitat, van arribar ahir a l'Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès. I hi van arribar en forma de còpies digitalitzades dels originals i de la mà del director d'EL PERIÓDICO, Enric Hernàndez, que les va entregar al conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras.

Fem memòria es va iniciar el juny del 2009. La idea consistia a incitar lectors i particulars a enviar fotos dels anys de la guerra civil, sovint oblidades en golfes i trasters, però d'inqüestionable valor documental, per treure-les a la llum.

En l'acte, en el qual també van participar la directora del MNAC, Maite Ocaña, i el director de l'Arxiu, Josep Maria Sans Travé, Tresserras va agrair «el desinterès i la generositat de famílies i particulars» que han sumat les seves imatges «al patrimoni col·lectiu». Per la seva part, Hernàndez va recalcar que Fem memòria ha estat una «iniciativa pacífica» dintre dels molts debats en què s'ha vist implicada en els últims anys la memòria històrica, en referència a les polèmiques de l'Arxiu de Salamanca o les fosses del franquisme. «La memòria històrica no és només la que surt en els llibres, sinó també les petites memòries íntimes de la gent de Catalunya», va afegir el director d'EL PERIÓDICO.

La campanya va cristal·litzar en una exposició de 300 de les fotos, que es va poder veure al MNAC el setembre del 2009 i que des d'aleshores recorre Catalunya de manera itinerant. Ara recala a Montblanc fins al 12 d'octubre. Les imatges es poden consultar a la web del diari.

Ahir Tresserras va inaugurar a més els dipòsits de fotografia i documents audiovisuals de l'Arxiu.

Notícia publicada a El Periódico el 24 de setembre de 2010
Enllaç en català
Enllaç en castellà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada