dilluns, 17 d’octubre del 2011

Els Desafectes a la República






Ahir, el programa 30 minuts de TV3 va emetre el documental de producció pròpia Els desafectes a la República.S'hi expliquen diverses històries de persones que van fugir a França en els primers temps de la guerra civil o bé perquè no volien anar a la guerra o bé perquè fugien del radicalisme revolucionari. El reportatge el signen Esther Miró, Helena Rodríguez i Mireia Pigrau.

Les històries personals s'han reconstruït a partir d'uns sumaris inèdits trobats el 2000 al Palau de Justícia de Barcelona que s'havien instruït contra aquells que s'escapaven o aquells que els ajudaven a fer-ho i, si eren detinguts, eren jutjats per traïdoria i desafecció a la república. Cada història s'acompanya també del testimoni oral dels familiars de les persones evadides i, en alguns casos, dels guies que els ajudaven a travessar la muntanya.

A banda de l'interès del reportatge que és innegable tal i com va demostrar l'audiència que va tenir ahir quan es va emetre (va liderar el prime time amb 488 mil espectadors), voldria destacar en aquesta entrada del bloc la importància de la documentació trobada al Palau de Justícia. I com en una data tan propera com el 2000 existia un fons documental en un estat lamentable impropi d'un país que valora i s'aprecia la seva història. És cert que des de llavors s'ha fet molta feina especialment en els arxius de justícia, on des del 2003 disposen d'un reglament d'acord amb el qual s'està desplegant el Sistema d'Arxius judicials de Catalunya que abasta una xarxa d'arxius molt complexe amb un fons documental molt voluminós.


Hi podeu accedir al següent enllaç: http://www.tv3.cat/videos/3750291/Desafectes-a-la-Republica. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada