diumenge, 19 de desembre del 2010

El cercador Eureca! ja incorpora més de 290.000 documents digitals culturals

Amb només un any en marxa, el cercador d’Internet Eureca! (Enllaç Unificat a Recursos Electrònics de Catalunya) ja ha incorporat més de 290.000 documents digitals disponibles en diferents suports (text, fotografia i vídeo).

Eureca! va ser creat a principis del 2010 pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Subdirecció General de Biblioteques, amb l’objectiu de facilitar la difusió del patrimoni digitalitzat de Catalunya.

El cercador permet localitzar i accedir, mitjançant una sola cerca, a documents digitalitzats penjats en els diferents servidors de les institucions catalanes o d’interès català, amb el que s’agilitza la tasca de recerca als diferents usuaris.

Eureca! segueix d’aprop el funcionament de la Biblioteca Digital Europeana, promoguda per la Comissió Europea (www.europeana.eu), i que per cert està disponible en català! En aquest sentit, indexa la informació dels documents disponibles en xarxa i es redirecciona el visitant fins al web que acull el document original d’interès.

A més, el cercador permet trobar qualsevol tipus de document digitalitzat (llibres, fotografies, cartells, mapes...), del qual s’hagin incorporat prèviament les dades bàsiques d’identificació (títol, autor, matèria...).

Actualment, ja hi són presents les referències de diverses col·leccions catalanes en línia d’interès cultural i científic, com ara:

- RACO (Revistes catalanes d’Accés Obert)

- Cartoteca Digital

- Memòria Digital de Catalunya

- Escena Digital

- Tesis Doctorals en Xarxa

- RECERCAT (Dipòsit de la Recerca a Catalunya)

- MDX (Materials Docents en xarxa)

- ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues)

- Fons digital Aula Màrius Torres

- Hemeroteca digital Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’Ajuntament de Girona

- Calaix

- Memoro. Banc de la Memòria

- Biblioteca Digital Valenciana

En breu, també s’incorporà la informació dels registres de documents digitalitzats dels arxius, museus i materials audiovisuals catalans. Així s’espera que Eureca! es converteixi en el primer inventari del material digitalitzat i disponible a internet.

La notícia sencera la trobareu al següent enllaç:

http://www.comunicacio21.com/hemerotecatextecomplet.asp?id_texte=15110

Vegeu també el cercador Eureca! al web de la Generalitat de Catalunya, a:

http://gencat.eureca.cat:1701/primo_library/libweb/action/search.do?dscnt=1&dstmp=1292805706705&vid=EURECA&fromLogin=true

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada